safakuygur
vwTürk Üyesi
- Katılım
- 7 Ocak 2007
- Mesajlar
- 178
- Tepkime puanı
- 0

MOTOR
VosVos motor ünitesinin temelini hafif metal alaşımdan mamül ve dikey durumda birbirine geçen iki parçalı motor bloku oluşturmakta yağ karteri de blokla birlikte dökülmüş durumdadır. Dört yatay hassas silindir ikili olmak üzere her iki yana yerleştirilmiştir, her iki silindir için ortak bir silindir kafası mevcuttur. Bu yekpare dörtlü düzenek etkin bir motor oluşturmakta kısa, sağlam bir krank milini çevirmektedir. Metal boru başlıkları silindirleri örtmekte ve kayış çevirmeli fanın ürettiği serin havayı içeriye yönlendirmektedir.
Motor, vites kutusuna civata-somunla bağlanmış olup arka bağlantısı yoktur. Vites kutusu ve diferansiyel tek bir yuva içinde olup iki tane mil aracılığı ile hareketi arka tekerleklere aktarır.
RODAJ Araçlar ilk kilometrelerde motora çokfazla yüklenilmeden, motor devri çok fazla arttırılmadan kullanılmalı ve ilk 1500. kilometrede, aracın servise sokularak, motor içindeki madeni parçaların temizlenmesi için yağ değiştirilmeli, süpap ayarları kontrol edilmeli, yürüyen aksamdaki parçaların uyum sağlama sürecindeki gevşemeleri kontrol için gözden geçirilmeli özellikle fren sistemi dikkatle incelenmelidir, tabii günümüzde 0 kilometre VosVos bulamayacağımız için sadece Motor için önerilerde bulunmak istiyorum, Motor yağının ilk 1500 kilometre de değiştirilmesi aracın motor ömrü bakımından çok önemli olamaktadır, aracın motoru rektifiye (yeniden yapılma) den çıktıktan sonra yatak ve pistonların birbirine adapte olabilmeleri, motorun içindeki oynak parçaların motor gövdesine tam adaptasyonu için kesinlikle devirli kullanılmamalıdır, aksi taktirde yatak sarma denilen ve size madi olarak büyük külfetler çıkartacak bir olayla karşılaşabilirsiniz.
MOTOR BAKIMI
Yeni model arabalar arabalar elektronik bilgisayarlı muayeneye olanak sağlayacak bir sisteme bağlantı sağlayacak prizle donatılmışlardır, Bu servis prizi bazı VosVos modellerinde de bulunmakta ama Türkiye'de bu priz sistemini kullanacak VosVos servisi bulunmamaktadır.Motor yağı hiçbir zaman kaydırıcılık özelliğini kaybetmez. Ancak motor'un içinde sıkışma sonucunda oluşan su, karbon ve asit bu yağ tarafından tutlduğu için bu zararlı maddelerden motoru temizlemek amacıyla değiştirilmelidir, Soğuk havalarda veya motor rolantide çalışırken yağ içindeki bu zararlı maddeleri kaynatacak kadar ısınmaz bu maddeler yağın içinde sıcak havada ve uzun yolculuklarda birikmelerden daha fazla birikir. Eğer araba şehir içinde ve kışın kullanılıyorsa bu koşullarda yağın, bu karışımı en azda tutabilmesi için normal değişim sürecinden daha kısa periotlarda değiştirilmesi gerekir.Yağ değişimi motor ısınmışken yapılmalıdır, bu yöntem motorun yağı ısıtması ve akıcılığını arttırması ardından yağ tahliye vidası açılarak tüm yağın akmasını sağlayacaktır. Aksi taktirde motor içindeki tüm yağ motor'un soğuk olmasından dolayı tam olarak boşalmayacak, yağ içindeki yabancı maddeler motorun iç çepherine yapışarak yağ değiştirmeyi anlamsız kılacaktır. Yağ değişimi sırasında yukarıdaki şartlara uyulduğu taktirde yağ oldukça ısınmış olacak ve dikkatli olunmazsa haşlanmanıza sebebiyet verecektir.
VosVos'un yağ hacmi 2.750 lt dir, kalan yağ ise yağ filtresi olan modellerde filtreye konulmalıdır, araca asla normal seviyesinden fazla yağ konulmamalıdır, genelde yağın ömrü rengine bakılarak anlaşılır gibi yanlış ve yaygın bir ifade bulunmaktadır, yağ motora konulduktan kısa bir süre sonra metalle temasından etkilenerek zaten kararacaktır, bu da yağın kararmasıyla ömrünü doldurmuş olduğu anlamına gelmez.
Tavsiye : Motorunuzda yüksek devirlerde bile incelmeyen ve aracın performansında da etkili olan Tam sentetik yağ kullanın, tam sentetik yağlar diğer yağlar gibi 3000 km de bir değiştirilmeyi gerektirmez, zaten ben normal yağların bile 3000 km de bir değiştirilmesine karşıyım, tam sentetik yağı şehir içi kullanımlarda en az 10000 km kullanıyorum, şehir içinde ise en az 8000 km bu yağı değiştirmiyorum, buna ek olarak yağı değiştirdiğim zaman yağ filtresini de temizletmeyi ihmal etmiyorum. (Geçenlerde tam sentetik yağların fazla ısındığını ve VosVos motorunun bu tür yağları istenilen seviyede soğutmadığını öğrendim, aracınızdaki soğutma sistemi standart ise tam sentetik yağ yerine normal 20/50 veya yüksek devir için 15/50 yağ kullanmanızı ve normal periyodik yağ değişim takvimine uymanızı öneririm.
ELEKTRİK, ATEŞLEME, YAKIT SİSTEMİ
ELEKTRİK SİSTEMİ
Kontrole aküyle başlanmalı, tipine göre su oranı kontrol edilmeli ve akü başları tel fırçayla zımparalanıp oksitlenmeyi önlemek amacı ile Vazelin yağı ile kaplanmalıdır. Akü bağlantıları da sıkı olmalı akü sürüş sırasında hoplayıp zıplamamalıdır. Ardından aracın tüm ışıklı sistemi yakılıp kontrol edilmeli patlak olan ampuller yenisi ile değiştirilmelidir. Farlar üzerinde ayar kontrolü teknik bir serviste yaptırılmalı bozuk far ayarı ile gece yola asla çıkılmamalıdır, Sigorta panosundaki sigortaların kontrolü yapılmalı, sigortalar üzerinde kararma tespit edilmişse hemen değiştirilmeli, bununla da kalınmayıp herzaman için alet kutunuzda ikişer adet yedek sigorta bulundurmayı ihmal etmemelisiniz. Hiçbir zaman için aracın sisteminin kaldıramayacağı yükteki eklentiler koruma sistemi olmadan araca bağlanmamalıdır.
ATEŞLEME SİSTEMİ BAKIMI
Ateşleme Sistemi temizliği yapılırken Distribütör kapağı ve endüksiyon bobininin üzeri temiz bir üstüpü ile silinmeli ve ardından distribütör kapağı yanındaki iki askıdan tornavida yardımıyla açılarak buji kablolarına dikkat edilerek yuvasından ayırılmalıdır, ardından tevzi makarası çevirerek yerinden çıkartılır, Distribütör tevzi makarasının altındaki ufak bölmeden gres ya da normal yağ ile çok az yağlanır, Platin kontrolü yapıldıktan sonra temizlenir ya da yeni bir paltin ile değiştirilir, bu noktada platin açıklığı iki jilet kalınlığı olmalıdır, Distribütör yine açıldığı gibi kapatılır.Şimdi buji, buji kabloları, ve Endüksiyon bobini temizliğini yapacağız. İlk olarak tüm kabloları dikkatli bir şekilde işaretleyerek ilerideki yanlışları önlemek gerekir, Buji kabloları buji başlarından, Endüksiyon Bobininden ve Distribütörden çıkartılır, kablo uçlarındaki oksitlenmeler, kimyasal bir yöntemle ya da ince zımpara ile alındıktan sonra kullanmayı biliyorsanız bir multimetre yardımıyla ölçülür, eğer multimetre kullanmayı bilmiyorsanız kabloların akım geçirip geçirmediğinden emin olmalısınız. Bununla birlikte Bujiler uygun bir anahtar yardımıyla yuvalarından sökülmeli, ateşleme yapan uç kısımlar ince tel bir fırçayla temizlenmelidir, yine buji üzerindeki seramik katmanın üzerinde çatlama olmadından emin olunmalıdır, Aşırı yanmış elektrodlu ve seramik gövdesinde çatlama olmuş Bujiler atılmalı ve kesinlikle kullanılmamalıdır. Bujiler gerekli temizlik ve kontrol yapıldıktan sonra diş kaptırılmamaya dikkat edilerek yerlerine takılmalı ve işaretlenmiş kablolar dikkatle yerlerine takılmalıdır...
Tavsiye : Tek tırnaklı buji yerine iki veya üç tırnaklı buji kullanımı ateşleme sistemine yardımcı olacağından yakıt-performans oranında iyileşme sağlayacaktır, ama unutulmamalıdır ki, yakıt-performans arttırımı sürecinde Bujiler çok küçük bir parçadır ve bu ortalamayı arttırmak için daha bir çok parçanın gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Elektronik ateşleme sistemi oldukça yararlı bir yöntemdir, aracınıza uygulayacağınız bu sistemin maliyeti 100-150 mark civarındadır ve bu parça takıldıktan sonra platin temizleme işleminden kurtulmuş olursunuz, ayrıntılı bilgiyi http://airblower.8m.com adresinde bulabilirsiniz.
YAKIT SİSTEMİ
Motor çalıştırılır ve motor sıcakken dikkatli bir şekilde dinlenir, motor çalışırken tek düze bir eksoz vurması sesi gelmeli ve motor'un araç gövdesine oturduğu kulakcıklardan sallanmaması gerekir. Yakıt Pompası filtresi de temizlenmeli ve benzin akışı kesilmelidir, Yakıt pompasının içindeki filtre çıkartılır benzinle temizlenir ve hava ile kurutulur eğer yıpranmışsa yenisi ile değiştirilmelidir. Ardından benzin akışını sağlayan hortum kontrolü yapılarak yerine takılmalı ve motor çalıştırılarak benzin kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
FAN KAYIŞI VE HAVA FİLTRESİ
FAN KAYIŞI KONTROLÜ
Kayışın ortasına baş parmak ile sıkı bir baskı uygulanıp kayışın 1 - 1.5 cm esnek olduğu görülmelidir. Kayışın kenarlarından tüylenip tüylenmediği kontrol edilmeli, tüylenme varsa acilen değiştirilmelidir.