PDA

Tam Sürüm Bilgini Göster : Ruhsat işleri niye pahalı

POLORacing
08-04-06, 10:52
Selamm arkadaşlar benim beyaz çiçeğim polomla(ismimde ilyas diye adım çiçek abbas kalacak galiba) kasım gibi tanışıp birbirimizden hoşlandıktan sonra çıkmaya başladık:)) polomu bir opel servisinde senetle aldım. Malum durumlarda müsait olmadığı için ruhsatını üstüme almadım. Geçen gün gelen telefonla beynimden vurulmuşa döndüm. Ruhsat sahibine haciz geliyormuş bir kaç gün içinde arabayı üstüme almazsam haciz memurları elimden alacaklarmış.Acele acele evrak hazırla falan filan allaha şükür ruhsatımı aldım. Ama ödedim para bana feci halde dokunndu.590YTL Ruhsat 190YTL de arabaya konulan haciz. Anlayacağınız 780YTL Bayıldım. Bu masrafın açılımını istediğimde 255YTL noter 190 küsür emniyet pul mul falan filan. Bir ülkede bir satış için noterin 255YTL para alması bence akla mantığa aykırı. Ödedim parayla polomu gerçekten de çiçek gibi yapardım. Bu devlet bunları yapıyorsa elbet bir bildiği vardır:mad: :mad: :mad:

passatcan
08-04-06, 11:01
Bencede ruhsat işlemleri anormal pahalı ancak özellikle benzine ödediğimiz verginin yüzdesini düşününce aslında türkiye şartları için çokda anormal değil

x-rayted
08-04-06, 11:40
şimdi noterin aldığı para notere gitmiyor. Onun çoğu devletin 2. el satışından aldığı vergi. Aslında satış 5 nüsha mı ne yapılıyor. Hepsi için ayrıca vergi ödüyorsun. Biri alıcıya, biri satıcıya, biri notere, biri trafiğe, biri vergi dairesine mi ne gidiyor. Posta ücretleri dahil senden alınıyor. Şimdi bu değer aracın kasko bedeli ile ilgili. 23 milyarlık araba için yaklşık 330 falan tutuyor. Demek ki 15 milyarlık için 220 falan tutması lazım.

Eskiden araba sahip değiştirdiğinde yeni sahip eskisinin zorunlu sigortasını üstüne alabiliyor ve para ödemiyordu. Yeni yasayla yeni sahip sıfırdan yeni sigorta yaptırmak zorunda yoksa ruhsat çıkmıyor. 136 YTL mi ne bunu da vermek zorundasın. Eski sahip elindeki poliçe ile kalan kısmı alıyor.

Bu ikisine yapacak birşey yok standart bu rakamlar.

Ama ruhsatı üzerine almak için muameleciler çok para istiyor. Çoğu 160dan kapı açıp 140a 120 ye falan yapıyor , tanıdığınsa falan belki 90-100e yaparlar. Ancak muamele için noterden vekalet vermen lazım o da 20-30 tutuyor. 140 a anlaştıysan 160-170 ödüyorsun bu işe.

Oysa kendin noterden aldığın satış sözleşmesi+kendi adına yaptırdığın sigorta ile trafiğe gidersen maksimum 30 liraya yarım günde halledersin. Hadi herşey anormal gitse ertesi gün ruhsatını alırsın. Sadece buradan tasarruf edebilirsin bu şekilde..

Arabayı satın alıp üstüne almamak çok riskli bir arkadaşımın aldığı araba bu şkilde elinden alındı.

Ben daima bütçemin tümünü arabaya değil, bir kısmını hemen devrini almaya ayırırım. belki 1 model düşük alırım ama kafam rahat olur..

POLORacing
08-04-06, 12:30
şimdi noterin aldığı para notere gitmiyor. Onun çoğu devletin 2. el satışından aldığı vergi. Aslında satış 5 nüsha mı ne yapılıyor. Hepsi için ayrıca vergi ödüyorsun. Biri alıcıya, biri satıcıya, biri notere, biri trafiğe, biri vergi dairesine mi ne gidiyor. Posta ücretleri dahil senden alınıyor. Şimdi bu değer aracın kasko bedeli ile ilgili. 23 milyarlık araba için yaklşık 330 falan tutuyor. Demek ki 15 milyarlık için 220 falan tutması lazım.

Eskiden araba sahip değiştirdiğinde yeni sahip eskisinin zorunlu sigortasını üstüne alabiliyor ve para ödemiyordu. Yeni yasayla yeni sahip sıfırdan yeni sigorta yaptırmak zorunda yoksa ruhsat çıkmıyor. 136 YTL mi ne bunu da vermek zorundasın. Eski sahip elindeki poliçe ile kalan kısmı alıyor.

Bu ikisine yapacak birşey yok standart bu rakamlar.

Ama ruhsatı üzerine almak için muameleciler çok para istiyor. Çoğu 160dan kapı açıp 140a 120 ye falan yapıyor , tanıdığınsa falan belki 90-100e yaparlar. Ancak muamele için noterden vekalet vermen lazım o da 20-30 tutuyor. 140 a anlaştıysan 160-170 ödüyorsun bu işe.

Oysa kendin noterden aldığın satış sözleşmesi+kendi adına yaptırdığın sigorta ile trafiğe gidersen maksimum 30 liraya yarım günde halledersin. Hadi herşey anormal gitse ertesi gün ruhsatını alırsın. Sadece buradan tasarruf edebilirsin bu şekilde..

Arabayı satın alıp üstüne almamak çok riskli bir arkadaşımın aldığı araba bu şkilde elinden alındı.

Ben daima bütçemin tümünü arabaya değil, bir kısmını hemen devrini almaya ayırırım. belki 1 model düşük alırım ama kafam rahat olur..

haklısın sanırım.Sen bu işlerden anlıyorsun o zaman. Sana bir soru daha Benim arabamın rengi beyaz Ruhsatta da beyaz opak diye geçiyor,ben arabamın rengini mor yaptım diyelim ruhsata işletmek için neyapmalıyım ve masrafı ne olur. Veya yine beyaza boyadım ama sedefli metalik bir renk yaptım yinede ruhsata işlettirmelimiyim.

Chao
08-04-06, 19:11
herşey pahalı...

R32
08-04-06, 19:12
Arkadas muameleci degil sadece biliyor. :)

t&q
08-04-06, 21:05
bende geçen ağustosta golfümü aldığımda arabayı üzerime almak için tam 620ytl ödemiştim.Çok pahalı yaw.Banada zamanında baya koymuştu :)

munci
20-04-06, 15:12
Bu ruhsat işleri abartıgınız kadar zor bir olay degil arakdaslar ben arabamı alalı 2 ay oldu ve benim de gözumu korkuttular sen beceremessin bir muameleciye ver isler dediler. bende kayserili olmamdan dolayı sanırm yok kardesim ben kimseye para felan vermem dedim .. Benim araba 98 passat 298 ytl noter tuttu 140 zorunlu sigortası tuttu bide formları doldurması icin 10 ylt verdim sigortacıya sonra adam sagolusn benim tum fotokopilerimi cekti ve bana git bunları ruhsat basvurusunu eminyete yap dedi bende gittim ruhsat icin gereken belgeleri verdikten sonra 25 ytl ruhsat ucreti ödedim oda ruhsat kartı icin ve 4 saat sonra geldim ruhsatımı aldım gittim. Simdi dicem su kesinlikle muamelecilere para vermein ben 473 ytlye bitirdim isi benim bi arkadasım aynı anda oda muameleciye verdi 2001 skoda fabia almıtı o nun cebinden 800 ytl cıktı hesap ortada os yere para kaptırmayın gibin kendiniz ilgilenin .Ha arabanın üzerinde bi sorun felan vardır teknik konulardır o baska ama normal devir islemlerinde hic gerek yok....

abdo
20-04-06, 21:03
Abi ben birakayim o zaman cicek abbas ligi :) :) ;)

(biras konuyla alakasiz oldu ama kusuruma bakmazsiniz artik)